اکثر افراد تصور میکنند کم آبی بدن فقط به ماههای گرم سال مربوط میشود. اما واقعیت این است که چون در فصل تابستان توصیههای زیادی مبنی بر نوشیدن زیاد مایعات میشنویم و از طرفی گرمای هوا باعث میشود زودبهزود احساس تشنگی کنیم، بیشتر از ماههای سرد سال به فکر جبران کمآبی بدن هستیم. در پاییز و زمستان اما افراد حساسیت خاصی نسبت به کمآبی بدنشان ندارند.
از آنجا که بدن در زمستان بهطور محسوس تعریق نمیکند و احساس گرما و عطش در افراد وجود ندارد، کمآبی بدن بهصورت پنهان به سلامت بدن آسیب میزند، بیآنکه افراد متوجه آن باشند.
چرا در زمستان بدن کم آب میشود؟
نخست اینکه در ماههای سرد سال، بدن برای آنکه فعالیت طبیعی داشته باشد تلاش میکند محیط داخلی خودش را گرم و مرطوب نگه دارد. همین تلاش منجر به مصرف آب بدن میشود. هوای خشک محل سکونت اغلب آدمها این فعالیت بدن را تشدید کرده و باعث میشود بدن افراد آب قابلتوجهی از دست بدهند.
علاوهبر آن سرمای هوا باعث میشود آدمه مدت زیادی در مجاورت انواع وسایل گرمایشی مثل بخاری، شوفاژ و هیترها قرار بگیرند و اتفاقاً برخلاف انتظار، در ماههای سرد بدنشان را بیشتر از حالت عادی گرم نگه میدارند که همین مسئله هم باعث از دست رفتن آب بدن میشود.
از سمت دیگر، یکی از اصلیترین دلایل کم آبی بدن در فصلهای پاییز و زمستان، میل زیاد آدمها به نوشیدنیهای کافئیندار مثل چای و قهوه است. هوای سرد این تمایل را در آدم ایجاد می کند که یک نوشیدنی گرم بنوشد. عموماً نوشیدنی گرم در دسترسی که افراد به آن رغبت نشان میدهند، چای و قهوه است. در این فصل میزان استفاده از چای و قهوه بسیار بیشتر از دیگر مواقع سال است. از آنجا که کافئین ادرارآور است و باعث میشود بدن زودتر از حالت عادی آب را از طریق ادرار مکرر از دست بدهد، استفاده از چای و قهوه علیرغم تصور عمومی در کل منجر به کم آبی بدن در ساعات بسیاری از زمان شبانهروز میشود.
پزشکان به کسانی که مشکل سنگ کلیه دارند، معمولاً تصیه میکنند چای کمرنگ زیاد بنوشند، تا دفع ادرار آنها بیشتر شود. بنابراین هوای سرد میل به مصرف کافئین را افزایش داده و به کم آبی بدن منجر میشود.
توصیه میشود در ماههای سرد سال، دمنوشها را جایگزین مصرف بیشازحد چای و قهوه کنید.
به گفته ی متخصصان، دلیل دیگری که منجر به کمآبی بدن در فصل پاییز و بیشتر از آن در زمستان میشود، کاهش میل افراد به خوردن میوهها است. میوههای تابستانی تنوع و جذابیت بیشتری برای مصرف دارند که در میانشان میوههای پرآبی مثل هندوانه دیده میشود. در ماههای سرد سال، افراد به خوردن میوهها -که یکی از مهمترین منابع تأمین آب بدن بهشمار میروند- رغبت کمتری نشان میدهند.
اثرات کم آبی بدن
کمآبی بدن تقریباً به تمامی دستگاههای بدن آسیب میزند. بر کسی پوشیده نیست که آب تمام اندامها، بافتها و بخش های مختلف بدن را در بر گرفته و فعالیت تمامی اعضای بدن در گروی جریان آب در بدن است. بیش از همه کلیه از کمآبی بدن آسیب دیده و خودش را بهصورت مشکلات متعدد کلیوی از جمله سنگ کلیه نشان میدهد. از عوارض جدی و بلندمدت کمآبی بدن که بگذریم، در میان نشانههای کوتاهمدت کمآبی میتوان به احساس خستگی و بیحالی، اختلال تمرکز و کمتوانی جسمانی اشاره کرد.
برای جبران کم آبی بدن چه باید کرد؟
محققان در این باره میگویند مهمترین عامل روانی مصرف محدود آب در طول شبانهروز و در نتیجه کم آبی بدن، این است که افراد جلوی چشمشان آب آشامیدنی نمیبینند. برای همین تا وقتی احساس تشنگی نکنند، به فکر فراهمکردن آب نیستند. برای از بین بردن این مانع، بهتر است همواره آب آشامیدنی در دمای مطلوب در دسترستان باشد.
یکی از بهترین راهها، تهیهی آبسردکن برای خانه یا محل کار است.
علاوهبر آن، سعی کنید در زمستان دمنوشها را جایگزین چای و قهوه کرده و همچنین مصرف میوهها را افزایش دهید.
برای مشاهدهی انواع آبسردکن ایستکول و مشخصات هرکدام از آنها روی اینجا کلیک کنید.
نظرات کاربران